חשבו על זה לרגע, מה הסיבה שראיון עבודה נתפס כדבר מלחיץ ולא נעים?
התשובה היא די פשוטה.
ראיון עבודה נתפס אצל רבים כדיאלוג חד צדדי כאשר רק צד אחד שואל את השאלות ובוחן את הצד שני אשר מרגיש מאוים ורק מחכה לסוף.
זוהי תפיסה שגויה!
הרי כפי שהמראיין שואל ומתעניין בכם, כך גם אתם צריכים לעשות את אותו דבר.
בסופו של דבר, גם אתם צריכים לבחון את הארגון ולוודא שהוא תואם לצרכים שלכם.
נסו להחליף את המילה "ראיון" ב"שיחה" שבה שני הצדדים נפגשים ומדברים על אפשרות לעתיד משותף יחדיו.
עדיין נשמע מלחיץ?
חשוב מאד לשתף פעולה וליצור שיח פורה וענייני עם המראיין אשר יבוא לידי ביטוי בשאלות אשר מסקרנות אתכם וחשובות לכם לדעת.
אז איך עושים את זה בתכל'ס?
לאחר שחקרתם את החברה אליה אתם מתמיינים והבנתם את מהות המשרה, הכינו ליסט של שאלות שמעניינות אתכם לדעת על התפקיד/חברה ויעזרו לכם להבין לאן אתם נכנסים בדיוק.
ולא, לא מדובר דווקא בשאלות הנוגעות לתנאים הסוציאליים שלכם או בגובה השכר, אלא בשאלות מקצועיות אשר יגרמו למראיין להתרשם מרמת הסקרנות שלכם והבקיאות בחברה ואף תתפסו כמועמדים מתעניינים, סקרנים ובעלי מוטיבציה.
כך- תגדילו את הסיכוי שהמראיין יבחר דווקא בכם
הנה כמה שאלות לדוגמא:
1. מהן תחומי האחראיות של המשרה אליה אני מתמיין?
לעיתים, אנחנו כ"כ נחושים להתחיל לעבוד שאנחנו שוכחים לשאול את השאלה הכי מהותית ועקרונית: מה עיקר התפקיד שלנו? על אילו תחומים אני בהכרח אחראית, האם יש מקום להתפתח ולהרחיב את תחומי האחראיות? האם אני עובדת לבד או בצוות? אלו שאלות שעוזרות לנו להבין האם באמת התפקיד מענייו ומאתגר אותי.
2. תוכל לתאר לי כיצד נראה יום טיפוסי בתפקיד אליה אני מתמודד?
שאלה זאת עוזרת לנו להבין איך נראה השגרת יום שלנו והאם אנחנו באמת מדמיינים את עצמנו עושים אותה כל יום מחדש. לצורך העניין, במידה ואני טיפוס דינמי שמשתעמם מהר מהשגרה, יהיה לי מאד חשוב שהתפקיד יהיה מגון ,שונה ושכל יום יראה (כמעט) אחרת מהיום שלפניו ולכן, חשוב מאד לקבל תמונה כוללת של שגרת היום שלי בעבודה. לעיתים קרובות המשרה אליה אנו מתמיינים נשמעת "מפוצצת" ואולי אפילו זוהרת מאד ולכן, חשוב מאד להבין באמת איך נראה סדר היום בעבודה על מנת למנוע מעצמנו אכזבות מיותרות.
3. מול מי אני עובד ישירות?
חשוב להבין את הרכב הצוות שאני עובד מולו, מי הם אנשי המפתח שאני כפוף אליהם, כמה אנשים בצוות יש לי. לצורך העניין, במידה ואני טיפוס מאד חברותי- ככל הנראה שיהיה לי מאד חשוב לדעת האם הצוות הינו מצומצם וכל אחד עובד במשרדו, או לחלופין, צוות מרובה עובדים שחלל משותף.
4. מהם הכישורים הבולטים שאני צריך על מנת להצליח בתפקיד?
לעיתים אנו כ"כ רוצים את התפקיד מפני ש הוא נשמע לנו "זוהר" או כי עשינו תואר בx ולכן בהכרח כל תפקיד שעוסק בתחום שלמדנו ,חייב להתאים לנו.
התשובה היא לא- חשוב להבין מהן החוזקות והערך המוסף שלנו ולוודא שהם אכן זהים לאותם כישורים בולטים לתפקיד אליה אנו מתמיינים.
במידה והמראיין יציין תכונות אופי שאנו מרגישים שאנו דווקא חלשים בהם, חשבו האם אתם באמת רוצים את התפקיד ומוכנים לעבוד קשה על מנת להצליח, או שתבינו שכנראה אתם לא תצליחו לממש את הפוטנציאל שלכם באותו תפקיד ולכן, כדאי לוותר עליו.
כך או כך, חשוב מאד להיות כנים עם עצמנו ועם המראיין שמולנו.
5. שאלות ספציפיות שקשורות לחברה ושמעניינות אתכם?
זה המקום שלכם להביע בקיאות בחברה, מגייסים אוהבים אנשים סקרנים שמטילים ספק ולכן, חשוב מאד לשאול שאלות שמעידות על מקצועיות ואינטליגנטיות מצדכם . השתדלו "על הדרך" גם להחמיא על דברים שאתם מוצאים לנכון( נראות האתר, לקוחות גדולים, התחברות לחזון וכו').
6. שאלות לגבי המשך התהליך
אז נגמר הראיון, המראיין מודה לכם על הזמן שהקדשתם לו ומסמן לכם את הדרך החוצה. מה עכשיו? האם זה אומר שהתקבלתי? או שלא? מתי חוזרים אלי? האם יש ראיון נוסף?
מניחה ששאלות אלו עוברות לכם בראש בכל פעם שאתם יוצאים ממפתן הדלת.
לכן, המנעו מחוסר וודאות מיותר ותשאלו: "תוך כמה זמן אתם מחזירים תשובה?"
"מה המשך התהליך?" "האם אקבל תשובה גם במידה ולא התקבלתי?" וכו'
בהצלחה!